Ieri, 21 martie, a avut loc Ziua Internațională a Poeziei, zi în care celebrăm una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării și ale identității culturale și lingvistice a popoarelor.
Această zi a fost declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
De asemenea, „Ziua Internațională a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
Prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile și pe fiecare continent, poezia vorbește despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre. O putem defini ca fiind o sumă de idei, principii estetice, valori reunite într-un ”testament” divers colorat prin varietatea figurilor de stil utilizate, sub haina cărora se ascunde arta poetică.
Așa cum spunea Voltaire: ” poezia este muzica sufletului, și mai presus de toate, a sufletelor mari și sensibile”
La mulți ani, poezie, ”trandafir ce crești în potir de aur, sufletul frumos!”
(Mihai Eminescu)