Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița a organizat expoziția de carte „Victor Ion Popa – 125 de ani de la naștere”
Victor Ion Popa dramaturg și prozator s-a născut pe data de 29 iulie 1895 la Bârlad și a decedat în data de 30 martie 1945 la București.
A urmat școala primară la Călmățui, unde tatăl său era învățător. La Iași urmează cursurile primelor cinci clase de liceu la Liceul internat „Costache Negruzzi”, iar ultimele două clase liceale la Liceul „Național”, pe care-l absolvă în 1914. După terminarea liceului s-a înscris la Conservatorul ieșean și, pentru un timp, la Facultatea de Drept; devine pedagog la Liceul Internat pentru a-și asigura situația materială. Debut în anul 1912 cu poezia „Liniște”, semnată cu pseudonimul (G.A) Hamza. Tot acum debutează ca desenator și ca actor-elev.
A fost un om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. A fost un scriitor de mare talent, autorul unor piese apreciate de marele public precum și de critica literară: „Sfârlează cu fofează”, „Maistorașul Aurel. Cronica vremii și vieții lui Vlaicu” , „Velerim și Veler Doamne”
Piesele sale alternează între tabloul idilic care face să dispară contradicțiile realității și drama sumbră, cu referire de critică socială, cu final ce alunecă spre tragic. Pentru tematică se refugiază în lumea burgheză, sătească, viața pitorească, sau în liniștea târgului patriarhal. Victor Ion Popa a considerat că piesele sale au nevoie de cultivarea tradiției patriarhale, respectiv de combaterea arivismului și a prostiei.