Astăzi, 15 iunie 2021, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a fost gazda evenimentului de omagiere a celor 132 de ani de la trecerea în neființă a ”poetului nepereche” – Mihai Eminescu.
”Iată-ne aici comemorând o moarte, dar iată că pentru această moarte nimeni nu plânge. Este o bucurie imensă, ca o sărbătoare a unei perpetue învieri, pentru că limba română pe care ne-a lăsat-o Eminescu este chiar semn al învierii noastre întru frumusețe…” a mărturisit scriitoarea Paula Romanescu în deschiderea evenimentului.
Întâlnirea literară ”Când floarea teiului prinde să cânte” dedicată comemorării poetului, a avut loc la Sala Studio a Centrului Cultural ”Ionel Perlea”, Slobozia.
Născut în Botoșani la 15 ianuarie 1850 și decedat la 15 iunie 1889 în București, Mihai Eminescu a fost socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Tudor Vianu a spus despre Eminescu că ”n-a trebuit să se lupte cu limba, așa cum au făcut unii din emulii săi de mai târziu. I-a fost de ajuns să se așeze în curentul limbii și să-și înalțe pânzele în direcția în care sufla duhul ei”.
În cadrul manifestării, doamna prof. Paula Romanescu, traducătoare, poetă de limba română și franceză, autoare a numeroase cărți de poeme, antologii și traduceri, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a prezentat publicului următoarele volume: ” Mihai Eminescu. Vreme trece, vreme vine/Passe le temps, vient le temps”, ”Cherchez la femme!”, ”Întâmplarea ca o viață de om”, ”Zăvor de iarbă”, ”Un Centenar de suflet românesc”, ”Nu râdeți, nu-i corect politic!”, „Și a fost întâi decembrie la Alba”, ”Și Budha mi-a surâs”(jurnal de Thailanda).
Mulțumim pentru prezență domnului Cătălin Grigore – vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Șerban Codrin – scriitor ialomițean, elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Nr.3 Slobozia, Colegiul Național ”Mihai Viteazul Slobozia, Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia și tuturor celor care s-au alăturat întâlnirii literare.
Mulțumim pentru momentele artistice susținute de elevii Liceului de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia: Chiciorea Sara, prof. coordonator David Georgiana, și Stan Florin acompaniat de doamna prof. Emilia Bălan.
”Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie, si peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
George Călinescu.