Astăzi, 25 mai 2023, la Filiala Bibliotecii Județene a avut loc evenimentul cultural dedicat marelui scriitor ialomițean, Ștefan Bănulescu, ”un scriitor pentru eternitatea Bărăganului”, de la a cărui moarte se împlinesc 25 de ani.
În toamna anului 1980, dramaturgul Eugen Ionescu nota câteva cuvinte memorabile despre „Leul din Bărăgan”: „Acest scriitor pe care-l apreciez și-l admir este cel mai bun prozator român de astăzi. El este autorul nuvelelor «Iarna bărbaților», al romanului «Cartea Milionarului», al culegerii de eseuri «Scrisori provinciale» etc., opere pe care le-am citit cu o reînnoită plăcere de fiecare dată. Dacă Ștefan Bănulescu nu este cunoscut încă pe plan mondial, asta se datorează faptului că scrie în română, limbă ce nu are o circulație universală”.
În cadrul manifestării a avut loc festivitatea de premiere a concursului județean de creație literară ”Ștefan Bănulescu”, ediția a III-a, 2023, evocarea vieții și a operei scriitorului iar pe final ne-am putut bucura de mesajul fiicei prozatorului, doamna Sultana Bănulescu: „Tatăl meu era, ca mulţi dintre dumneavoastră, un om al câmpiei. El a lăsat o parte din această esenţa a lui peste tot unde a călătorit: în preeria americană, în stepa rusească, în deşertul asiatic, iar eu la rândul meu mai întâi l-am urmat şi apoi l-am regăsit acolo. Prin dumneavoastră, Biblioteca Judeţeană, tatăl meu, Ştefan Bănulescu, care era născut şi crescut în Ialomiţa, s-a întors la timp acasă. Vă mulţumesc că îi perpetuaţi memoria în acelaşi loc şi într-alt timp”.
Felicitări tuturor!