Bună ziua, dragi utilizatori!
Știați că…
cea mai veche creație literară din istoria umanității este ,,Epopeea lui Ghilgameș”, un poem epic sumero-babilonian extrem de popular în lumea antică mesopotamiană?
Opera a circulat în mai multe variante și în mai multe limbi în Antichitate, însă ne-a parvenit grație a 12 tăblițe de lut scrise cu litere cuneiforme din celebra bibliotecă a lui Assurbanipal de la Ninive, datând din secolul al VII-lea î.e.n.
Poemul a fost tradus în secolul al XIX-lea de englezul George Smith și a constituit dovada faptului că există o relatare a Potopului mai veche decât cea din Biblie. În climatul intelectual al epocii, marcat de lupta dintre conservatorismul catolic și evoluțiile științifice occidentale, redescoperirea civilizațiilor antice orientale submina poziția textului biblic de păstrător al întregii cunoașteri a lumii de la origini și indica existența unei ,,istorii” dinainte de cea evocată în Biblie.
Ceea ce este fundamental în mitul lui Ghilgameș se poate numi drama existențială a omului, lupta lui cu forțele oculte și perspectiva înfrângerii lor, raportul cu femeia și raportul de prietenie între oameni, teama de moarte și setea de nemurire; paralel, mitul rezumă alegoric istoria devenirii și destinul oamenilor ca societate: vânătoarea, păstoritul, civilizația urbană, constituirea statului arhaic, catastrofele cosmice, marile întrebări ale gândirii.
Bibliografie:
Asociația Bibliotecarilor din România, Tratat de biblioteconomie, Vol.1, București, 2013.