~Atlasul Minunilor Naturii
Deșertul Atacama este cel mai arid deșert din lume, precipitațiile fiind de 1,8 l/m.p. la 10 ani. El se află situat pe coasta de nord vest sudamericană în nordul statului Chile limitat la vest de coasta Pacificului, la Sud de Peru și la est de Bolivia și Argentina.
Această regiune a cunoscut o perioadă deosebită de secetă de aproape 400 de ani, care s-a terminat in 1971.
Deşertul se află la o altitudine de peste 2 000 m, pe un platou îngust de numai 150 km, dar care se întinde pe 1 000 km, de la graniţa cu Peru până în nordul statului Chile.
Aici s-au descoperit artefacte incaşe şi mumii perfect conservate, uscate în solul steril al pustiului. Deşertul este cea mai mare resursă de salpetru din lume, iar 40% din rezerva de litiu se găseşte în Salar de Atacama, lac salin de 3 000 km, acoperit cu o bizară crustă albă.
Atacama este caracterizat de o puternică diferență de temperatură între zi și noapte. Suprafața sa seamănă izbitor cu suprafața Lunii, grație depozitelor de sare care dau solului o culoare alba.
“În Atacama, peisajele sunt atât de extreme încât nu știi dacă te afli pe Pământ sau în vreun loc de pe Marte“. Cercetătorii de la NASA se folosesc de peisajul lui pentru a testa instrumente menite să fie trimise pe Marte.
Bibliografie:
Atlasul Minunilor Naturii, Editura Aquila 93, Oradea, 2000;
sursa foto: descoperă.ro/deșertul Atacama