Dragi utilizatori,
știați că…
📖personajul Coana Chiriţa din operele lui Vasile Alecsandri a existat în realitate şi se numea Anastasia Greceanu, născută Balş?
Anastasia Greceanu este înmormântată lângă biserica din Valea Glodului, Suceava, alături de soțul său, vornicul Gheorghe Greceanu. În lăcașul de cult, se păstrează și azi o placă comemorativă dezvelită de către fiii celor doi în anul 1866.
Apreciată drept o prețioasă ridicolă (după comedia lui Molire, Prețioasele ridicole), Chirița, mica boieroaică de provincie, ahtiată de parvenire, dorește să fie asemeni femeilor din marea boierime, de aceea va imita obiceiurile protipendadei. De aici rezultă ridicolul personajului, consecința a discrepanței între ceea ce este în realitate și ceea ce vrea sa pară personajul.
📍Secolul al XIX-lea a marcat trecerea la o nouă viziune, tipic occidentală. Tocmai această înnoire a situat societatea românească în fața pericolului de pierdere a identității, din cauza tendinței de a imita cultura occidentală și de a neglija tezaurul cultural național.