ŞTIAŢI CĂ…
în Evul Mediu, inventatorii au încercat să schiţeze un aparat fantastic, care, odată pus în mişcare, continuă la nesfârşit fără a avea nevoie de energie?
Acest aparat se numeşte Perpetuum mobile.
Perpetuum mobile era considerat cândva drept simbolul ciclului religios etern şi oamenii voiau să-l folosească în viaţa de zi cu zi.
De atunci se ştie că Perpetuum mobile este o utopie. Aceste sisteme mecanice, magnetice şi hidraulice nu funcţionează decât pe hârtie, fiindcă legile fizice ale Naturii nu permit nicio aplicaţie practică a lor.
Eruditul hindus Bhascara a fost cel care a dat primele indicaţii concrete pentru construcţia sa: “fă o roată din lemn şi fixează-i conturul cu raze scobite. Dispune-le după o anumită înclinare faţă de verticală. Apoi umple pe jumătate aceste bare cu mercur. Roata astfel umplută se învârte de la sine atunci când este fixată pe o axă care este aşezată la rândul ei pe două puncte de sprijin. Barele scobite înclinate sunt orientate pe o parte a roţii în sus, iar în partea opusă în jos. Din această cauză mercurul se depărtează de axă în barele orientate jos şi se apropie de axă în barele orientate sus”.
Pentru a afla mai multe informaţii, vă invităm să citiţi!👇
#haionlinelabibliotecă📚
#invitațielalectură📖
#Bji #BibliotecaJudețeanăIalomița
Bibliografie:
Felix R.Paturi, MARILE ENIGME ALE LUMII, Editura Vestala,199