V-ați întrebat vreodată ce se află pe suprafața Lunii?
Sau de ce Luna pare să-și schimbe forma?
Suprafața Lunii este acoperită cu praf și roci care au fost măcinate de ploile de meteoriți. Este plină de cratere cauzate și ele de meteoriți.
Majoritatea sunt destul de mici, dar altele au sute de kilometri de lățime. Unele zone par întunecate. Cândva oamenii credeau că acestea sunt mări. Ele s-au format în perioada când meteoriții au brăzdat suprafața Lunii. Roca topită a urcat la suprafață și s-a întărit. Există, de asemenea, numeroși munți înalți și numeroase văi adânci.
Luna strălucește deoarece reflectă lumina Soarelui. Totuși pe măsură ce se rotește în jurul Pământului, vedem mai mult sau mai puțin din suprafața ei, fapt ce creează impresia că își schimbă forma. Aceste forme se numesc faze(infra).
Nava ”Apollo11” a fost lansată în iulie 1969. În prima etapă a călătoriei sale a fost purtată de o rachetă ”Saturn” uriașă. Ieșind de pe orbita terestră, ”Apollo” a pornit spre Lună. Modulul lunar s-a separat și a aselenizat pe suprafața Lunii. Doi membri ai echipajului, Neil Armstrong și Edwin Aldrin, au fost primii oameni care au pășit pe Lună.
Bibliografie:
Enciclopedia ”Cea mai bună carte de întrebări și răspunsuri”, autori: Ian Graham, Paul Sterry, Andrew Langley; traducere: Adina Petrescu, Editura Arc, 2004;
Sala de Lectură, Presă și Legislație.