Ştefan Banulescu

Scurta fisa bio-bibliografica
stefan banulescu

1926, septembrie 8: In satul dunarean Facaeni, s-a nascut Stefan Banulescu, al optulea fiu dintre cei unsprezece ai plugarilor Ion si Elena Banulescu. O evocare directa a primilor ani, a ambiantei de familie, a universului uman si a locurilor natale, in ciclul memorialistic Elegii la sfarsit de secol (in prozele Locuri misterioase, Slepul, Troienele, Moara lui Fuierea, Tabara, din capitolul Calaretul de argint).

1938 - 1945: Urmeaza si absolva Liceul teoretic Stirbey-Voda, sectia latina.

1948 - 1952: Urmeaza si absolva Facultatea de Filologie din Bucuresti, avand ca profesori pe George Calinescu, Tudor Vianu, Al. Rosetti, Iorgu Iordan, Alexandru Graur.

1949 - 1962: Intensa activitate publicistica. debuteaza in anul 1949, in revista Viata romaneasca, cu un eseu despre nuvelistica lui Gogol. Colaboreaza la revistele Contemporanul, Gazeta Literara, Tribuna, Steaua, cu o serie de eseuri, dominante fiind cele cu caracter literar-cultural (in unele dintre ele insereaza cateva dintre Cantecele de Campie); semneaza eseuri despre locurile de origine ale scriitorilor clasici Eminescu, Caragiale, Creanga, Rebreanu; dintre acestea, include in volumul Scrisori din Provincia de Sud-Est (1976): Realitatea in cautarea fictiunii (Rebreanu) si Haimanalele - Ploiesti-Mizil-Bucuresti (Caragiale).

1954 - 1959: Redactor la revista Gazeta Literara de sub directia prozatorului Zaharia Stancu.

1963 - 1964: Incepe publicarea nuvelelor sale in periodice (Gazeta Literara si Luceafarul); apar, in ordinea tiparirii, Mistretii erau blanzi, Dropia, Gaudeamus, Masa cu oglinzi, Satul de lut, Vara si Viscol.

1965: Debut editorial cu o carte de literatura, la varsta de 39 de ani: apare la Editura pentru Literatura volumul de nuvele Iarna Barbatilor (Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor). Volumul a aparut integral (sau partial in antologii) in limbile germana, franceza, engleza, spaniola, rusa, sarba, polona, ceha, maghiara.

1966: Bursier la Universitatea din Urbino.Primeste premiul Uniunii Scriitorilor.

1967: Apare, la Editura pentru Literatura, editia a II-a a volumului Iarna Barbatilor.

1968: Apare, la Editura pentru Literatura, volumul de poeme Cantece de Campie - tiparite anterior in periodice intre anii 1956 - 1964.

1968 - 1971: Redactor-sef la revista literara Luceafarul.

1971 - 1972: Bursier la Universitatea din Iowa City, International Writing Program.

1973 - 1975: Publica in revistele Romania Literara si Familia seria de eseuri Scrisori din Provincia de Sud-Est.

1976: Apare, la Editura Albatros, volumul de eseuri Scrisori din Provincia de Sud-Est (Premiul Uniunii Scriitorilor).

1977: Apare, la Editura Eminescu, romanul Cartea de la Metopolis, intaiul volum din ciclul Cartea Milionarului, proiectata in patru parti (Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor).

1978: Primeste premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor.

1979: La Editura Eminescu se tipareste editia a IV-a, definitiva, a volumului de nuvele Iarna Barbatilor, cu un Cuvant Inainte al autorului si o Addenda cuprinzand poemele Cantece de Campie (pentru a sublinia universul unitar al Cantece-lor cu cel din nuvele).

1980: In revista germana Literatur im Technischen Zeitalter, din Berlinul de Vest , sunt publicate capitole ample din romanul Cartea de la Metopolis.

1983: Bursa de studii prin concurs la Akademie der Kunste (Berlinul de Vest), in cadrul programului D.A.A.D. (Deutcher Akademischer Austauschdienst).

1984: In Literariches Colloquium-Editionen apare in limba germana volumul de proza Verspatetes Echo.

1988 - 1989: Incepe publicarea, in revista Viata Romaneasca, a primelor fragmente din romanul Cartea Dicomesiei (volumul al II-lea din ciclul Cartea Milionarului), precum si din ciclul memorialistic Elegii la sfarsit de secol (pagini din capitolele Calaretul de Argint si Povestiri din Muzeul Scrisorilor).

1990 - 1993: Detine functia de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

1991: Editura Minerva tipareste nuvelele autorului in colectia "Biblioteca pentru toti".

1994: Apare, la Editura Nemira, volumul Scrisori din Provincia de Sud-Est sau O batalie cu povestiri - incluzand piese noi fata de prima editie din 1976.

1995: Suhrkamp Verlag, din Frankfurt am Main, tipareste volumul de nuvele si povestiri ale autorului, sub titlul Ein Schneesturm aus anderer Zeit. Traducerea in limba germana de Veronika Riedel. Postfata de Ernesth Wichner.

1996: Apare, in limba franceza, la Editura Jacqueline Chambon-Nimes, corpus-ul de nuvele din volumul Iarna Barbatilor (avand in final povestirea Un viscol de alta data), sub titlul Quand les sanglieres etaient doux - traducere si prefata de Georgeta Horodinca.

1996: Editura Albatros, in colaborare cu Editura Universal-Dalsi, tipareste romanul Cartea de la Metopolis (editia a III-a, definitiva), cu un scurt Cuvant al autorului si cu tabel cronologic cuprinzand date selective bio-bibliografice.

1997: Editura ALLFA tipareste sub titlul Un regat imaginar intaia editie de Nuvele si Povestiri care inglobeaza aproape toate piesele de acest gen ale autorului, aparute pana acum in diferite volume sau numai publicate in reviste literare. Volumul cuprinde ciclurile: 1. Iarna Barbatilor; 2. Banchetul de la Castelul Alb; 3. Un alt Colonel Chabert - iar in Addenda, poemele Cantece de Campie, "documentele lirice" ale teritoriului imaginar pe care se desfasoara si circula personajele nuvelelor.

1997: Autorului i se decerneaza PREMIUL NATIONAL PENTRU LITERATURA

1998: Pe 25 mai Stefan Banulescu se stinge din viata in Bucuresti.